Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 5 września 2014

Sandacz z chutney z mango i żurawiną czyli ryba z owocami i wspólne gotowanie

Niedawno otrzymałam maila od Agusi i wiadomość od Łucji czy nie wziełabym udziału we wspólnym gotowaniu którego celem jest propagowanie ryb w naszej żywności. 
Oczywiście że się zgodziłam tym bardziej że ryby na naszym stole goszczą bez przerwy pod wszelakimi postaciami.
Myślałam tylko że w XXI wieku nikogo już do jedzenia ryb namawiać nie trzeba a tu okazuje się że nie wszyscy jedzą ryby ograniczając sobie tym samym dobrodziejstw jakie one w sobie mają.
Ryby dostarczają nam zdrowego białka tak potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Ryby tłuste, morskie dostarczają nam wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 które mają znaczenie w profilaktyce miażdżycy.
Zawierają również selen, fosfor, witaminę D3.
Ryby słodkowodne zawierają dużo witaminy A.
Smażone małe rybki takie jak szprotki, sardynki są niespożytym źródłem wapnia.
Jedzmy ryby dla własnego zdrowia a przyrządzanie ich to przecież bardzo prosta sprawa.
Dziś proponuje sandacza z chutney ( czatnej ) z mango i żurawiną.
Samo zdrowie.

                     Składniki: ( porcja na 4 osoby )
  • 1 szklanka ryżu
  • 500 g filetów z sandacza
  • sól 
  • pieprz
  • papier do pieczenia
  • pomidorki koktajlowe
  • liście sałaty
                      Chutney a mango i żurawiny:
  • 1 owoc mango
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki żurawiny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • sok z limonki
  • 2 łyżki posiekanej mięty pieprzowej

Filety rybne umyłam, przekroiłam na mniejsze kawałki i osuszyłam.
Posypałam pieprzem i solą.
Ryż przepłukałam na sicie i zalałam 1,5 szklanki wody lekko soląc i gotowałam ok. 15 minut.
Mango obrałam i pokroiłam w kostkę.
Czosnek drobno posiekałam.
Na patelnię wlałam oliwę i na zimną włożyłam czosnek i podgrzewałam a jak zaczął pachnieć dodałam kostki mango.
Smażyłam tak długo aż mango się rozpadło i ugniotłam je widelcem.
Włożyłam wtedy żurawinę i wycisnęłam sok z limonki.
Na koniec dodałam sól, pieprz i posiekaną miętę.
Na patelni ułożyłam papier do pieczenia, skropiłam go oliwą i jak patelnia się podgrzała ułożyłam na papierze kawałki sandacza skórą do dołu.
Sandacz jest bardzo delikatną rybą i często przykleja się do patelni stąd ten papier.
Gdy ryba zrumieniła się od spodu pomagając sobie papierem przewróciłam ją na drugą stronę.
Podałam rybę na sałacie z ryżem i chutney z mango z pomidorkami koktajlowymi.
Prawda że prosto?  a pysznie i zdrowo.

Smacznego.
Przepis własny.
Razem ze mną rybę z owocami przygotowali:

34 komentarze:

  1. Wiedziałam,że będzie pysznie,kolorowo:)dziękuję za wspólne gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś to dzięki Tobie, jeden mail i już wszystko zaczęło się układać. Dzięki.

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie !! Ryby uwielbiam! Takiego połączenia jeszcze nie jadłam, ale musi być baardzo smaczne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelina spróbuj koniecznie, nie pożałujesz.

      Usuń
  3. Rybka w Twoim wykonaniu wygląda obłędnie,a smakuje zapewne jeszcze lepiej :-) Dziękuje za wspólne gotowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za wspólne przemyślane gotowanie.

      Usuń
  4. Przepysznie to wszystko wygląda, chętniej podkradam Ci pomysł !
    + obserwuję i będę zaglądać, ciekawe przepisy :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, dziękuję i dziękuję. Same superlatywy i jest mi bardzo miło.

      Usuń
  5. dziękuję za wspólne gotowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm... Pyszny przepis! Zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Akurat mnie to do jedzenia ryb nie musicie namawiać, ponieważ dla mnie dobra rybka jest lepsza od sztuki mięsa nie mówiąc już o walorach zdrowotnych, a ten twój sandacz wygląda wprost wspaniale i smakuje pewnie patrząc na przepis znakomicie !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sandacz jest jedną z najlepszych ryb pod słońcem. Warto go przygotować .

      Usuń
  8. Super nam te wszystkie rybki z owocami wyszły :) Jak patrzę na Twój talerz to normalnie mam ślinotok :) Super, a i dzięki za wspólne gotowanie :) Miło było :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ryba z każdej strony i pod każdą postacią.Miło i mnie.

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Nic trudnego, Justyna zabieraj sie do gotowania.

      Usuń
  10. Pyszna propozycja :) Z mango wspaniale smakuje ryba, wiem bo sprawdziłam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Niech żyje mango! Dziękuję za wspólne gotowanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niech żyje i ma się dobrze, i ja dziękuję.

      Usuń
  12. Moje smaki, wygląda obłędnie, samo zdrowie taka ryba, z mango to już mnie kupiłaś :-) dziękuje za wspólne gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale smakowicie wygląda! Dzięki za wspólne gotowanie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Stop thinking aƄout your dеЬtѕ, ѕtоρ tҺіnking
    ɑЬоսt &#11427ayіng &#11423ff
    үο&#6489г Ƅіllѕ, ɑndԁ tҺ&#6513n ѵіsualі&#7458е уo&#6489гѕ&#6513lf
    wіt&#1211 аѕѕ mսch mοneү ɑaѕ yօ&#6489 ϲɑn ροѕѕіb&#8572у
    imaǥіne.

    Ϝee&#8572 frее tߋ ѕսгf t&#11423 mу b&#8572օɡ: Hauptunterrednern

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks