Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 8 stycznia 2013

Sernik malinowo-agrestowy z gruszkową galaretką

Znowu sernik powie ktoś ale my je uwielbiamy i robię je bardzo często.
W zamrażarce sporo zamrożonych owoców i trzeba je jakoś zużyć więc tym razem sernik jest z owocami kwaśnymi aby poczuć w pełni ciepło czerwcowych wieczorów.
Zapraszam.
               Składniki:
  • 300 g malin
  • 150 g agrestu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku malinowego
  • 1 opakowanie żelatyny fix -60 g - Dr Oetkera
  • 550 g twarogu półtłustego dwukrotnie mielonego
  • 1 opakowanie bitej śmietany Śnieżka
  • 200 ml schłodzonego mleka
  • 2 serki homogenizowane waniliowe  po 150 g każdy
  • 2 serki homogenizowane naturalne po 150 g każdy
  • 3 łyżki cukru do sera
  • 1 galaretka gruszkowa
  • 100 g biszkoptów okrągłych 
Agrest rozparować pod przykryciem z 3 łyżkami cukru a następnie zmiksować na mus.
Maliny zmiksować na papkę.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i odstawić do wystudzenia.
Na dno tortownicy 24 cm wyłożyć biszkopty.
Sok malinowy połączyć z 1/3 szklanki  wody i nasączyć biszkopty.
Ser zmiksować z serkami, cukrem oraz przygotowaną wcześniej na mleku bitą śmietaną Śnieżka. 
Masę serową podzielić na dwie części tak aby w jednej misce było 1/3 masy a w drugiej 2/3 masy serowej.
Do większej części dodać papkę z malin a do mniejszej mus z agrestu.
Masę w obu miskach dobrze wymieszać.
Żelatynę fix rozrobić według przepisu na opakowaniu i wlać do obu misek rozdzielając ją tak jak ser: 1/3 żelatyny do miski z masą agrestową a 2/3 żelatyny do masy malinowej.
Na biszkopty wylewamy masę malinową i wstawiamy do lodówki  do stężenia a następnie wylewamy na masę malinową masę agrestową i ponownie wstawiamy do lodówki.
Gdy masy stężeją wylewamy na nie tężejącą galaretkę.
Schładzamy i gotowe.
 Przepis dołączam do Akcji na Durszlaku Serniki 2013-edycja zimowa 

7 komentarzy:

  1. uwielbiam wszystkie serniki mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się oryginalne połączenie smaków,
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też je uwielbiam:))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto wygląda bardzo apetycznie tylko czy będzie smaczne z mrożonych owoców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam Cię Justynko że było pyszne bo już zjedzone i mrożone owoce były tu znakomite.
      A skąd takie pytanie czy będzie smaczne z mrożonych?
      Przecież to te same owoce tylko bardziej miękkie po rozmrożeniu :-)

      Usuń
  5. Wygląda przepysznie. Patrząc na zdjęcia mam ochotę go schrupać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie od wczoraj myślę o agreście - szkoda, że do sezonu tak daleko...
    Wspaniały serniczek :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks